Obisk evropske poslanke Romane Tomc in poslanke v državnem zboru Alenke Jeraj v domu MGC Bistrica

Maj 22, 2020

V petek 22.05.2020 sta nas obiskali evropska poslanka Romana Tomc in aktualna poslanka državnega zbora Alenka Jeraj.
Evropska komisija je iz Bruslja poslala priporočila za proračunsko, reformno in naložbeno ukrepanje. Sistem dolgotrajne oskrbe ni urejen, zato je bila osrednja tema obiska vpogled v situacijo in organizacijo doma, ki je zelo specifičen v slovenskem prostoru in deluje bolj kot vele center. Pogovor je potekal v smeri dobrih praks in morebitnih sprememb na področju institucionalnega varstva.Strukturni problemi.

Pomanjkanje zakonodaje o dolgotrajni oskrbi.

Ureditev pravnega statusa domov, glede na dejavnost (domovi vedno bolj opravljajo vlogo negovalnih bolnic).

Sprememba normativov.

Sprememba plačnih anomalij v domovih za ostarele.

Kakšna je prihodnost in način gradnje domov, bodo to negovalne bolnice ali domovi

Dom MGC Bistrica namreč združuje tako oskrbovana stanovanja in posamezne lokale, ki si delijo skupni vhod in skupne prostore. Tovrstna organizacija, je velika prednost za stanovalce, saj se ne počutijo odrinjene ampak imajo občutek, da so še vedno del družbenega dogajanja. V tam namen so tudi urejene vse poti za kvalitetno tretje življenjsko obdobje. Takšna struktura pa je v tem nepredvidenem času, postala velik zalogaj, da je dom obdržal »negativnost« kljub potrjenemu virusu in smrtni žrtvi zaradi virusa, da se le ta ni preselil na domski del in povzročil še večjo tragedijo.

Ukrepi se rahljajo, življenje gre v stare tirnice z novimi izkušnjami, vendar domski del še vedno skrbi, da ponovne okužbe v hišo ne bi bilo. To je tudi namen obiska, da se odgovorni, ki pripravljajo ukrepe in imajo moč odločati o prihodnjih korakih, na lastnih očeh vidijo prednosti in slabosti domov za ostarele.

Prihajajo novi trendi, vendar tudi novi izzivi, ki jih moramo s skupno pomočjo zastaviti v takšni meri, da bi kar se da najbolje upravičili kvaliteto bivanja za naše najstarejše. Hkrati se zavedamo, da se kvaliteta bivanja in standardi spreminjajo in trenutna res odlična zasnova centra in doma MGC Bistrica lahko z leti postane povprečna, če ne bomo vlagali v novosti in v našo vizijo, da je center pomembno središče medgeneracijskih in medkulturnih dogodkov in ugodnosti, kot so fitnes naprave za starejše na zelenici zunaj doma, solarna soba, protistresna soba, wellness soba, klub za svojce, demenci prijazna točka… lahko z leti postanemo dom, ki se ne razvija in je zaradi finančnih in drugih ukrepov vlade postal le povprečen dom.

Vsi vemo, da domov primanjkuje, zato je ta obisk namenjen tudi izmenjavi mnenj in dobrih praks, kako naj bi se domovi gradili in organizirali, po kakšnih konceptih naj bi se gradili in zakaj tako.

Dom MGC kot edini tovrstni dom v Sloveniji, je specifičen, saj deluje kot nekakšen vele center z vsem udobjem, ki ga lahko nudi stanovalcem v oskrbovanih stanovanjih, kot tudi stanovalcem doma. Samo postavitev lahko primerjamo ob bok velikim nadstandardnim domovom v Avstriji. Žal pa se ta nadstandard ne odraža na plačah delavcem.

Socialni kapital, »ja že res«, da pomeni družbeno zaupanje v institucije in medsebojno zaupanje med ljudmi, ki naj bi bila osnova za izgradnjo demokracije. Ampak ali to v današnjem času drži? Ali je razširjeno to zaupanje v institucije in vse ostalo, če je že na področju nastanitve starih ljudi v domove velik izziv in nemoč nemalo katere družine.

Visoki predstavnici politike Romana Tomc in Alenka Jeraj se zavedata, da je potrebno na dolgotrajni oskrbi še zelo veliko postoriti. V tem času so se pokazale pomanjkljivosti, ki pa jih je vodstvo in osebje speljalo več kot odlično. Kot je bilo omenjeno, sta v oskrbovanih stanovanjih bili potrjeni dve okužbi, od katerih je ena oseba žal pokojna. Kljub temu pa so delo opravili več kot odlično. Da pa ves trud ne bi šel v nič, želi dom nadaljevati s preventivnimi ukrepi in postopnem spremembam, za morebitni nov podoben izbruh.

Direktor
Primož Cimerman